آویشن گیاهی دارویی است از خانواده نعناییان که احتمالاً آن را بیشتر به عنوان ادویه می شناسید. اما کاربرد این گیاه بسیار بیشتر از یک ادویه است. مصریان باستان از آویشن برای مومیایی کردن اجساد خود استفاده می کردند، در حالی که یونانیان باستان از آن به عنوان بخور استفاده می کردند.
در این مقاله سعی داریم به خواص دارویی گیاه آویشن بپرداریم:
درمان آکنه
اگر از خرید و امتحان داروها و لوسیون های ضد آکنه خسته شده اید و نتیجه ای نگرفته اید آویشن به دلیل خواص ضدباکتریایی خود میتواند گزینه مناسبی برای درمان آکنه باشد. نتایج مطالعه ای نشان داد که اسانس آویشن دارای فعالیت ضدباکتریایی علیه باکتری ها عامل ایجاد آکنه است.
ضد سرفه
اسانس آویشن، اغلب به عنوان کاهش سرفه و گلودرد ناشی از برونشیت، سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد ترکیبی از برگ های آویشن و عشقه به کاهش سرفه و سایر علائم برونشیت حاد کمک می کند. بنابراین هنگامی که با سرفه یا گلودرد مواجه شدید دمنوش آویشن میل نمایید.
تقویت سیستم ایمنی
آویشن سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین A، ویتامین C، مس، فیبر، آهن و منگنز است. یک قاشق چایخوری آویشن دارای 1.28 میلی گرم ویتامین C است. همه اینها به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر بیماری ها کمک می کند و افزایش مصرف آویشن می تواند عملکرد سیستم ایمنی شما را بهبود بخشد.
ضدعفونی کننده
کپک یک آلاینده رایج و بالقوه خطرناک هوا است که می تواند در خانه شما کمین کند و موادغذایی شما را آلوده کند. اسانس آویشن ممکن است در مبارزه با کپک ها موثر باشد. بر اساس مطالعه ای آویشن می تواند به عنوان یک ضدعفونی کننده در خانههایی که غلظت کم کپک وجود دارد استفاده شود.
کاهش التهاب
آویشن دارای خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد عفونی کننده است، به همین دلیل از دیرباز برای کمک به بهبود بریدگی ها، کبودی ها و خراش ها استفاده می شده است. فرآورده های حاوی آویشن را می توانید به صورت موضعی برای کمک به روند کاهش التهابات پوستی استفاده کنید.
بهبود هضم غذا
اگر از ناراحتی معده، حالت تهوع، یبوست، نفخ یا گرفتگی رنج می برید، دمنوش آویشن می تواند درمان مناسبی باشد. برخی از خواص ضد التهابی و طبع آرام بخش، و همچنین اثرات ضد باکتریایی، آویشن می تواند به خلاص شدن از شر مشکلات معده و احتمالاً بهبود هضم صحیح غذا کمک کند.
مروری بر مطالعات مختلف نشان می دهد که تیمول و کارواکرول موجود در آویشن میتوانند از راههای متعددی برای سیستم گوارش ما مفید باشند و عملکرد کبد را بهبود بخشند، و در برابر هر گونه آسیب محافظت کند، به درمان عفونت های روده کمک کند و التهابات را کاهش دهد.
مبارزه با آفات
تیمول یکی از اجزای تشکیل دهنده اسانس آویشن است که در بسیاری از آفت کش ها استفاده می شود. مطالعه ای نشان داد اسانس آویشن در برابر پشه های بالغ و لارو آنها موثر است.
رایحه درمانی
اسانس آویشن کاربرد گسترده ای در رایحه درمانی دارد و باعث تقویت خلق و خو می شود. آویشن همچنین یک ماده محبوب در دئودورانت های طبیعی است. اسانس آویشن حاوی ماده موثره کارواکرول است، که مطالعات نشان می دهد کارواکرول غلظت سروتونین و دوپامین، دو هورمون تنظیم کننده خلق و خو را افزایش می دهد. اگر به طور منظم از اسانس آویشن استفاده کنید، ممکن است تأثیر مثبتی بر احساسات و خلق و خوی شما داشته باشد.
کاربرد آویشن در آشپزی
آویشن یک ماده فوقالعاده است که در غذاهای سراسر جهان، بهویژه در فرانسه، ایتالیا و در سراسر دریای مدیترانه استفاده میشود. به دلیل طعم و عطر منحصر به فردش کاربرد گسترده ای در آشپزی دارد. آویشن یک ماده اصلی در سس پستو است که می توانید از آن به عنوان چاشنی استفاده کنید یا به پاستا خود اضافه کنید. هنگام تهیه گوشت یا مرغ می توانید از برگ های تازه یا شاخه های کامل آن استفاده کنید.
عوارض جانبی دمنوش آویشن
مصرف دمنوش آویشن به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود و عوارض جانبی جدی ندارد. برخی از عوارض مصرف بی رویه دمنوش آویشن عبارت اند از:
میگرن: اگر از میگرن مداوم رنج میبرید، توصیه میکنیم که از پزشک خود قبل از مصرف مشورت بگیرید. بر اساس یک مطالعه، کارواکرول و تیمول به عنوان ترکیبات محرک میگرن اند. با این حال، این اثرات در اسانس ها بیشتر و در دمنوش کمتر است.
حالت تهوع: نوشیدن بیش از حد دمنوش آویشن می تواند منجر به حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ و معده درد شود.
آلرژی: مانند هر نوع گیاه دارویی دیگری، برخی از افراد به آویشن واکنشهای آلرژیک دارند، بهویژه اگر فردی به سایر گیاهان خانواده نعناعیان مانند رزماری، نعناع و پونه کوهی نیز حساسیت داشته باشد.
افراد باردار نیز بهتر است قبل از مصرف دمنوش آویشن با پزشک خود مشورت کنند.