قرن هاست که مردم از دانه ها، گل ها، برگ ها و ساقه های این گیاه دارویی در غذا و طب سنتی استفاده میکردند. امروزه می توانید از چای ترش مربا، ژله، مارمالاد، دسر، سس، شربت و دمنوش های خوشمزه تهیه کنید.
ویژگی منحصر به فرد چای ترش این است که در هر فصلی میتوانید آن را بنوشید. در یک روز سرد عطر گرم آن را نفس بکشید و در گرمای سوزان آن را سرد بنوشید.
چای ترش در مناطق گرمسیری دنیا از جمله هند، شبه جزیره عربستان، مالزی، اندونزی،تایلند، فیلیپین، ویتنام، سودان، مصر و مکزیک کشت می شود. در ایران کشت چای ترش در استان سیستان و بلوچستان در شهرهاي ایرانشهر، نیکشهر، خاش و دلگان انجام می شود.
کاسبرگ های این گل های زیبا و سرخ رنگ سرشار از ویتامینc است و فواید بسیاری برای سلامتی دارند. در این مقاله قصد داریم به برخی از خواص دارویی چای ترش بپردازیم، پس با ما هم همراه باشید.
سرشار از آنتی اکسیدان
چای ترش سرشار از آنتی اکسیدان های قوی است و می تواند به جلوگیری از آسیب و بیماری های ناشی از تجمع رادیکال های آزاد کمک کند. مطالعه ای بر روی حیوانات یافتههای مشابهی داشت که نشان داد عصاره چای ترش به محافظت در برابر آسیب سلولی در موشها کمک میکند.
کاهش فشارخون
یکی از چشمگیرترین و شناخته شده ترین فواید چای ترش کاهش فشارخون است. با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند و باعث ضعیف شدن آن شود. فشار خون بالا همچنین ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
مطالعات نشان می دهد چای ترش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب به طور متوسط 7.58 میلی متر جیوه و 3.53 میلی متر جیوه کاهش می دهد. در حالی که چای ترش ممکن است راهی ایمن و کم خطر برای کمک به کاهش فشار خون باشد، اما برای کسانی که از داروهای فشارخون استفاده می کنند برای جلوگیری از تداخلات دارویی بهتر است قبل از مصرف از پزشک خود مشورت بگیرند.
کاهش چربی خون
مطالعات نشان می دهد چای ترش می تواند به کاهش سطح چربی خون کمک کند. یک بررسی در سال 2022 نشان داد که چای ترش می تواند سطوح کلسترول بد (LDL) را به طور موثرتری نسبت به سایر انواع چای و داروها کاهش دهد.
تقویت سلامت کبد
مطالعات نشان می دهد چای ترش سلامت کبد را تقویت کرده و به کارآمد نگه داشتن آن کمک می کند. مطالعه ای در سال 2022 گزارش داد که عصاره چای ترش به بهبود بیماری کبد چرب در موش هایی که از رژیم غذایی پرچرب تغذیه شده بودند کمک کرد.
کاهش وزن
مطالعات نشان می دهد چای ترش اثرات قابل توجهی در کاهش وزن دارد. عصاره چای ترش میتواند با جلوگیری از تجمع سلولهای چربی به کاهش وزن و اشتها شما کمک کند.
پیشگیری از سرطان
چای ترش سرشار از ترکیبات پلی فنول است که خواص ضدسرطانی قوی دارند. بررسی ها نشان می دهد عصاره چای ترش از رشد انواع سلول های سرطانی از جمله معده و پوست جلوگیری می کند.
کاهش رشد باکتری ها
باکتری ها میکروارگانیسم های تک سلولی اند که باعث ایجاد عفونت های مختلفی از جمله، برونشیت، ذات الریه و عفونت های مجاری ادراری می شوند. مطالعات نشان می دهد عصاره چای ترش از فعالیت باکتری اشریشیا کلی که عامل ایجاد علائمی مانند، گرفتگی عضلات و اسهال است جلوگیری می کند. بنابراین چای ترش می تواند به اندازه برخی داروهای شیمایی برای درمان عفونت های باکتریایی موثر باشد.
روش مصرف چای ترش
یک عدد تی بگ چای ترش را در آب جوش یا آب سرد قرار دهید و پس از پنج تا شش دقیقه آن را میل نمایید. برای متعادل کردن میزان ترشی آن نیزکافی است، به دمنوش خود یک قاشق چای خوری عسل اضافه کنید.
آیا مصرف چای ترش بی خطر است؟
مطمئناً میتوانید چای ترش را با خیال راحت به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. اما اگر داروی خاصی مصرف می کنید حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. مصرف بیش از حد چای ترش نیز می تواند، باعث ایجاد واکنش های آلرژیک و حتی آسیب کبدی شود.
به دلیل اثرات کاهش فشار خون، از مصرف چای ترش در دوران بارداری و شیردهی و قبل از عمل جراحی خودداری نمایید.