زعفران ادویه گران بها است که علاوه بر جنبه ادویه آن خواص دارویی فرآوانی نیز دارد. زعفران عمدتاً در کشور های ایران، چین، هندوستان و یونان کشت می شود.
دوره گل دهی زعفران فقط سه تا چهار هفته در مهر ماه و یا آبان ماه است. کلاله قرمز رنگ گل های زعفران بخش مهم آن است که خواص دارویی دارد و حاوی رنگ دانه است. زعفران 20 تا 30 سانتی متر رشد می کند. از زمانی که زعفران کاشته می شود تا گل دهی آن، سه سال طول می کشد. هر گیاه حدود سه تا چهار گل می دهد و هر گل حاوی سه کلاله است.
زعفران در آشپزی های ما ایرانی ها کاربرد گسترده ای دارد و طعم و عطر لذیذی به غذا ها می دهد. مانند بسیاری از گیاهان دارویی دیگر از زعفران می توانید دمنوش های خوش عطری تهیه نمایید. زعفران به عنوان یک درمان جایگزین برای بیماری های مختلف کاربرد گسترده ای دارد و امروزه خواص دارویی آن بیش از بیش شناخته شده است.
برای آشنایی بیشتر با خواص دارویی این طلای ناب با ما همراه باشید.
ضد افسردگی
زعفران دارای خواص تقویت کننده خلق و خو است. بر اساس یک مطالعه قدیمی، زعفران به اندازه داروی فلوکستین در درمان افسردگی خفیف تا متوسط مؤثر است. مطالعات جدید نشان می دهد زعفران علائم افراد مبتلا به اختلال افسردگی را بهبود می بخشد. این ادویه گران بها می تواند جایگزین خوبی برای افرادی باشد که داروهای ضد افسردگی را به هر دلیلی نمی توانند مصرف کنند.
سلامت قلب
زعفران دارای ترکیبات دارویی مختلفی است، که برخی از این ها می توانند به کاهش فشار خون و محافظت در برابر بیماری های قلبی کمک کنند. بر اساس مطالعه ای، زعفران فشار خون را کاهش می دهد و در کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون موثر است. محققان بر این باورند که خواص آنتی اکسیدانی زعفران ممکن است اثر محافظتی در مورد بیماری های قلبی و عروقی داشته باشد.
درمان سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
امروزه خیلی از بانوان با مشکلات PMS در گیر اند. که می تواند علائم مختلفی از جمله تغییرات خلق و خو، اضطراب، آکنه، درد های عضلانی و… ایجاد کند. برای افرادی که دنبال درمان اند اما تمایلی به استفاده از داروهای شیمایی ندارند، زعفران می تواند جایگزین مناسبی باشد. مطالعه ای در مجله بینالمللی زنان و زایمان، زعفران را به عنوان درمانی برای علائم PMS در زنان ۲۰ تا ۴۵ ساله مورد بررسی قرار داد و محققان دریافتند که ۱۵ میلیگرم زعفران دو بار در روز در تسکین علائم PMS موثر است.
تقویت حافظه
زعفران حاوی موادموثره ای به نام کروسین است. محققان معتقدند که این ترکیب می تواند به تقویت یادگیری و عملکرد حافظه کمک کند. یک مطالعه ای معتبر نشان داد زعفران می تواند مشکلات یادگیری و حافظه را بهبود بخشد. این تحقیقات امیدوارکننده نشان میدهد که زعفران احتمالاً در درمان بیماریهایی که بر مغز تأثیر میگذارند، مانند آلزایمر و پارکینسون، موثر است.
پیشگیری از سرطان
زعفران سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوئیدی است. آنتی اکسیدان ها به محافظت از بدن در برابر مواد مضر کمک می کنند. فلاونوئیدها نیز مواد شیمیایی موجود در گیاهان اند که به گیاه کمک می کند از خود در برابر قارچ ها و بیماری ها محافظت کند.
یک بررسی در سال 2015 نشان داد که مواد موثره موجود در زعفران ممکن است در پیشگیری و درمان چندین سرطان مختلف موثر باشد. اما محققان اشاره می کنند که مطالعات بیشتری در این خصوص مورد نیاز است.
تقویت قوای جنسی
مطالعات نشان داده است که، زعفران برای مردان و زنان دارای خاصیت تقویت کننده قوای جنسی است به ویژه برای افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند. به عنوان مثال: مصرف 30 میلی گرم زعفران روزانه در طی 4 هفته به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ را در مردان مبتلا به اختلال نعوظ بهبود بخشید. همچنین در زنان با میل جنسی کم به دلیل مصرف داروهای ضد افسردگی، مصرف 30 میلی گرم زعفران در روز در طی 4 هفته درد ناشی از رابطه جنسی را کاهش داد.
کاهش اشتها
دانشمندان معتقد اند که زعفران می تواند اشتها را کاهش دهد و به کاهش وزن شما کمک کند. در واقع زعفران خلق و خوی شما را بهبود می بخشد، که به نوبه خود میل شما به مصرف میان وعده را کاهش می دهد.
نکات کلیدی
با توجه به گران بودن زعفران، برای کاهش هزینه ها، تولیدکنندگان ممکن است زعفران را با مواد دیگر مخلوط کنند. این نه تنها مزایای سلامتی را کاهش می دهد، بلکه می تواند مضر نیز باشد. هنگام خرید زعفران نهایت دقت را نمایید و به اصالت کالا مطمئن شوید.
در دوزهای استاندارد، زعفران به طور کلی بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد. اما مصرف بالای 5 گرم در روز یا بیشتر می تواند اثرات سمی داشته باشد. افراد باردار باید از دوزهای بالا خودداری کنند، زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود.